Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DetailerShopP-ń
    Rider
    • 2014
    • 284
    • Octavia III combi (5E5)
    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Pixon,

zsolpyw,
    Preparaty do dekontaminacji chemicznej - różne produkty rozpuszczające:

a)osady metaliczne, tzw iron-off, np. Gyeon Iron, AutoFinesse Iron Out, CarPro IronX,

b)osady ze smoły, kleju, żywic, asfaltu, ale również owady czy ptasie odchody, np. Prickbort, ValetPro Tar&Glue Remover, Gyeon Tar

Jeśli przygotowujesz auto do korekty to owszem, możesz zostać tylko przy glince (jeśli nie szkoda Ci czasu i bólu rąk), niezależnie od tego jakie to auto.

Ale jeśli zajmujesz się np jakimś nowszym japońcem (Civic, Accord, Mazdy) i nie chcesz używać później maszyny, to dekontaminacja chemiczna jest wręcz niezbędna. A to dlatego że, w przeciwieństwie do glinki, dobre jakościowo produkty są w 100% bezpieczne nawet dla delikatnego lakieru (ale też plastików, uszczelek, szyb itp). Nie zostawią hologramów a glinka może.

Ja sobie nie wyobrażam pracy w studio bez dekontaminacji chemicznej. Zresztą, prywatnie też używam i to napraaaawdę ułatwia pracę.

Są też oczywiście przypadki gdzie jest to wręcz niezbędne, np ktoś szlifował lub co gorsza spawał coś przy Twoim aucie (wtedy deironizator). Albo problemy z żywicą z drzew, plamami smoły spod kół, czy ślady po naklejkach (wtedy tar-off).

Odszczurzanie felg bez odpowiedniej chemii? Ała
    DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
    https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
    http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• Pixon
      Rider
      • 2013
      • 541
      • Fabia (NJ3)

Czy ten proszek myjący z tego programu wstępnego nie zmyje mi całkowicie powłoki wosku?
      Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• DetailerShopP-ń
        Rider
        • 2014
        • 284
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Tego nie wiem
        Mogę przypuszczać że, jeśli to dobry i porządnie nałożony wosk, to nie powinien.
        Ale z drugiej strony każda chemia czyszcząca po trochu osłabia nam wosk. Podobnie np jak osady z soli drogowej, które ponadto mocno degradują resztę samochodu. O walorach estetycznych nie wspominając.
        Innymi słowy - ja wolę umyć auto, licząc się z tym że wosk wytrzyma krócej. Ale każdy decyduje sam

Komentarz

• tomekb1
          Rider
          • 2013
          • 352

Czy pod wosk collinite 476 można stosować cleaner dodo limie prime? Czy wogóle po glinkowaniu clearner jest niezbędny , można go sobie odpuścić?
          Pozdrawiam
          Tomek

Komentarz

• staraoctavia
            Elegance
            • 2013
            • 825

1. Oczywiście, że można a czy jest to dobry zestaw to już zupełnie inna kwestia.
            2. cleaner - wosk; cleaner - wosk; cleaner wosk glinka nie ma nic do rzeczy.
            Warto sobie dobre nawyki przyswajać na początku i nie szukać drogi na skróty.
            Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• tomekb1
              Rider
              • 2013
              • 352

Czyli zestaw niedobry? W takim razie jaki cleaner pod colli476 ?
              Pozdrawiam
              Tomek

Komentarz

• staraoctavia
                Elegance
                • 2013
                • 825

np: Duragloss 652

Komentarz

• tomekb1
                  Rider
                  • 2013
                  • 352

Ok. Dzięki. A tak z ciekawości, to po czym rozpoznać który się nadaje pod konkretny wosk, a który nie, skoro w opisie produktów są tylko zdawkowe informacje ?
                  Pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• staraoctavia
                    Elegance
                    • 2013
                    • 825

Najłatwiej wybierać dedykowane do siebie np: w obrębie jednego producenta a jak nie to zasada tłuste jak już pod woski naturalne, suche pod sealenty - trzeba jeszcze wiedzieć, który jest jaki.

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                      Rider
                      • 2014
                      • 284
                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Najlepsza, nadrzedna, uniwersalna zasada jest taka - chcesz look'u, uzywaj cleanerow, politur itp. a na to wosk. Chcesz maksymalnej trwalosci - wybierz maksymalnie czyste i jalowe podloze i bez dodatkow a na to dobry wosk. Amen

Komentarz

• tomekb1
                        Rider
                        • 2013
                        • 352

A więc podsumowując.....
                        Zależy mi na trwałej powloce woskowej, bo nie mam na tyle wolnego czasu, aby co miesiąc czy dwa nakładać na nowo wosk. Dlatego całą moją taktykę opałem o wosk collinite 476
                        Wyszła w końcu taka lista....
                        Szampon Gyeon bathe
                        Glinika .... Gyeon Q2m biała (w sklepie, którym mam zamiar kupić kosmetyki jest jeszcze Valet propomaranczowa. Zależy mi na glince delikatnej , bo auto nowe,)
                        Cleaner ..... zrezygnowałem zgodnie z zasadą przedstawioną przez DetailerShopP-ń ...zależy mi bardziej na trwałości niż wyglądzie.
                        Wosk w sprayu dla odnowienia powłoki ? - Zymol field glaze
                        Quick detalier - Zymol spray deep gloss.

Proszę o informacje czy taki dobór jest właściwy. Nie chodzi mi o to, by ktoś z Was napisał, że lepszy byłby ten czy inny, bo już nie chciałbym znów się kilka dni zastanawiać, ale o to by wytknąć mi jakiś gruby błąd w doborze, który może spowodować niepowodzenie całego mojego przedsięwzięcia.
                        Pozdrawiam
                        Tomek

Komentarz

• staraoctavia
                          Elegance
                          • 2013
                          • 825

Suma summarum zestaw wyszedł średni, ale zanim napisze dlaczego to pytanie:

Zamieszczone przez tomekb1
                          Zależy mi na trwałej powloce woskowej, bo nie mam na tyle wolnego czasu, aby co miesiąc czy dwa nakładać na nowo wosk. Dlatego całą moją taktykę opałem o wosk collinite 476
                          czyli ile ma siedzieć?

Sądzę, że warto pomyśleć w takim razie o powłoce.

Komentarz

• tomekb1
                            Rider
                            • 2013
                            • 352

Nie wiem ile ma siedzieć. Nie znam się na tym, dlatego tak zadręczam Was pytaniami. Chciałbym żeby utrzymywała się jak najdłużej, dlatego chcę ją wspomagać aplikacją wosku w sprayu (tylko co jaki czas? Co tydzień? Co dwa tygodnie?). Powłoką to dla mnie już zbyt wysokie progi. Średni zestaw , ale jeśli nic się że sobą nie gryzie to dla mnie ok. Jak napisałem nie chcę już za bardzo zmieniać, bo w końcu jeszcze rok minie aj się nie zdecyduję.....
                            Pozdrawiam
                            Tomek

Komentarz

• staraoctavia
                              Elegance
                              • 2013
                              • 825

Oddaj auto na powłokę, a potem tylko myj. Będziesz miał najlepiej zabezpieczone jak się da.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

tomekb1, zdajesz sobie sprawę, ze przy zabezpieczeniu auta woskiem należy w odpowiedni sposób i za pomocą odpowiednich szamponów myc auto aby nie zniszczyć wosku który został wcześniej nałożony?
                                Jeśli decydujesz się na wosk, to licz się z tym, że nie poleży on dłużej niż 3-4 miesiące i to przy odpowiedniej jego pielęgnacji.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• tomekb1
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 352

Dlatego dość uparcie pytałem szampony. Wosk też wydaje mi się że wybrałem trwały.
                                  Trwałość powinien chyba też przedłużyć regularnie stosowany wosk w sprayu, tylko nie wiem jak często powinno się go stosować.
                                  Pozdrawiam
                                  Tomek

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                    Rider
                                    • 2014
                                    • 284
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

tomekb1,
                                    Collinite to dobry, popularny, niedrogi, wydajny i bardzo trwały wosk. Nie jest mistrzem „looku” ale i tak samochód wygląda zdecydowanie lepiej niż bez niego.

Szampon Gyeon Bathe to bardzo dobry wybór. Jest delikatny dla wosków, bardzo wydajny i bardzo śliski – przyda się do glinki.

Glinka ValetPro pomarańczowa – łagodna i niedroga. Gyeon Clay jest równie delikatna ale moim zdaniem dużo lepiej zbiera. I trochę droższa. Ale jest zielona tak dla ścisłości, nie biała

Zymol Field Glaze to moim zdaniem QD a nie wosk w sprayu. Chyba najlepszy jaki kiedykolwiek miałem przyjemność używać ale jednak QD. No i najdroższy Za to, jak wiele QD z carnaubą, nie jest najłatwiejszy w aplikacji - trochę się maże. Co może zrazić jak się wydało tyle kasy na taką maleńką buteleczkę.

Zymol Deep Gloss Detailer – całkiem niezły QD w bardzo dobrej cenie jak na tą markę(60pln/700ml). Po każdym myciu psik psik na ściereczkę, przelecisz do połysku i voila

Moim zdaniem na początek taki zestaw wystarczy. Błędu w sztuce nie dostrzegam
                                    Ale z Field Glaze bym w ogóle zrezygnował i został tylko przy QD. Za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze możesz kupić sobie bardzo dobrą niewidzialną wycieraczkę. Albo coś do plastików wewnętrznych potem do zewnętrznych i jeszcze Ci zostanie na IPĘ (Collinite „lubi” jałowe podłoże)

Komentarz

• tomekb1
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 352

Ok. Dzięki za pomoc.
                                      Pozdrawiam
                                      Tomek

Komentarz

• staraoctavia
                                        Elegance
                                        • 2013
                                        • 825

Błędu w sztuce jak piszesz nie ma. Pytanie jeszcze jaka to sztuka, przez jak duże "S"
                                        Jestem jednak więcej jak pewien, że zgodzisz się ze mną, iż warto zaczynać detailing od dobrych nawyków a więc przed woskiem cleaner. Będę to powtarzał jak mantrę. Cleaner i wosk. Pamiętajmy oczywiście o tym aby zestaw był dobrany pod siebie - cleaner i wosk.
                                        Jesli 476 (znam lepsze - osobiście go nie lubie) zdecydowanie w tej klasie wolę Megsa #16, FK1000 czy japońskie cudo Fusso, a w ramach QD Sonax BSD co miesiąc i do lata spokój...

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                          Rider
                                          • 2014
                                          • 284
                                          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Błąd w sztuce rozumiem jako pomylenie kolejności zabiegów, np. najpierw wosk, potem glinka czy też dobór ewidentnie „nie lubiących się” produktów.

Jeśli jednak ktoś deklaruje że zależy mu na trwałości zabezpieczenia to tak wypada podpowiedzieć żeby mógł to swoje zamierzenie zrealizować. I moje prywatne preferencje schodzą tu na drugi plan.

Podobnie, jeśli kolega chciałby uzyskać maksymalny look a przy tym miałby odpowiednie warunki do „zabawy” (czas, miejsce, kasę itp.) to z pewnością doradzilibyśmy inny zestaw, oczywiście z cleanerem itp.

Czyli najpierw ustalamy sobie jakiś cel a potem staramy się go jak najlepiej zrealizować.

Ją tą sztukę detailingu widzę właśnie tak.

Natomiast jak wiemy dobieranie zestawu cleaner + wosk to stąpanie po kruchym lodzie. Oczywiście jeśli zależy nam żeby finalnie wosk utrzymał się z miesiąc – dwa. Czyli żeby cleaner spełnił swoje zadanie ale nie osłabił żywotności wosku.

Moim zdaniem jest jedno takie połączenie ( Zymol HD Cleanse + woski Zymola). I długo długo nic.

Komentarz

• gusiak11
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1362
                                            • Ford

Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
                                            Moim zdaniem jest jedno takie połączenie ( Zymol HD Cleanse + woski Zymola)
                                            To prawda jest to ''małżeństwo'' idealne
                                            http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• staraoctavia
                                              Elegance
                                              • 2013
                                              • 825

Znam jeszcze parę takich połączeń, ale to się "wyrabia latami" - doświadczenie. Jednak mimo wszystko HDC No.1 za zapach i efekt, aczkolwiek znam bardziej "user friendly"

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                                Rider
                                                • 2014
                                                • 284
                                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Za zapach, za efekt i za perwersyjną przyjemność pracy gołą dłonią

Komentarz

• gusiak11
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1362
                                                  • Ford

Zamieszczone przez staraoctavia
                                                  Jednak mimo wszystko HDC No.1

No same woski maja bardzo przyjemny zapach natomiast HDC można by jeść łyżeczka
                                                  http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Mickul
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2847

Zamieszczone przez gusiak11
                                                    Zamieszczone przez staraoctavia
                                                    Jednak mimo wszystko HDC No.1

No same woski maja bardzo przyjemny zapach natomiast HDC można by jeść łyżeczka
                                                    Nie polecam, niedobry :P

Komentarz

Pracuję...